Het online biedplatform: duidelijkheid voor iedereen

Alle biedingen lopen via het online biedplatform. Zo krijgt iedere kijker een eerlijke kans om een bod uit te brengen, die allemaal worden gelogd in een digitaal biedlogboek.

Het online biedplatform: duidelijkheid voor iedereen

Bieden & Wonen is een makelaardij met een nieuw concept. Met het online biedplatform geeft Bieden & Wonen de regie over het aankoop- en verkoopproces weer terug aan de koper en verkoper. Alle biedingen worden gelogd in een digitaal biedlogboek dat achteraf openbaar wordt gemaakt.

Ons doel is jou zo goed mogelijk te informeren door het hele proces, zodat jij meer weet en beter kunt handelen. Eerlijk, zonder handjeklap of vriendjespolitiek.

Alle bieders worden gescreend

Voordat je als bieder een bod uit kan brengen word je eerst gescreend. Na het aanmaken van een account controleren wij de financiële gegevens en de identiteit van de bieder. Zo weten we ook zeker dat de bieder de woning heeft bezichtigd, of een bezichtiging heeft ingepland.

Een bod uitbrengen in 2 klikken

Nadat je je account compleet hebt gemaakt – inclusief eventuele ontbindende voorwaarden – en bent goedgekeurd, is het tijd om je bod uit te brengen. Je kan een account aanmaken door naar de woning te zoeken in ons woningaanbod. Vervolgens kan je als je op de woningadvertentie zit een bieder account aanmaken. Vind je woning via het kopje ‘Woningaanbod’ en zoek de woning waarop je wilt gaan bieden.

Op de woningpagina vind je de begin- en eindtijd van de biedronde. Na het plaatsen van je bod krijg je hiervan een bevestiging per e-mail / WhatsApp / SMS toegestuurd.

Open bieden vs. gesloten bieden

Bij open bieden ziet iedereen real-time elkaars biedingen. Tot het einde van de biedronde kun je als bieder zoveel biedingen uitbrengen als je wilt. Jouw bieding herken je aan je bieder ID. Door op het bieder ID te klikken, kan iedereen je eventuele ontbindende voorwaarden inzien.

Gesloten bieden werkt vrijwel hetzelfde als bij iedere andere makelaar. Tot het einde van de biedronde kun je een bod indienen. Het verschil met open bieden is dat de biedingen niet openbaar worden gemaakt.

Digitaal biedlogboek: geen gesjoemel meer

Als een van de eerste makelaars in Nederland hebben wij het digitaal biedlogboek geïntroduceerd. Alle biedingen worden hier automatisch in gelogd.

Na het aflopen van een biedronde én na het verstrijken van de bedenktermijn en eventuele ontbindende voorwaarden van het winnende bod wordt dit biedlogboek openbaar gemaakt bij de woningadvertentie.

In jouw eigen Bieden & Wonen-dashboard wordt het biedlogboek automatisch vrijgegeven.

Veelgestelde vragen algemeen

Bieders worden geverifieerd door middel van een persoonlijke identificatie van de bieder (bijvoorbeeld een legitiem identiteitsbewijs) en binnenkort ook een IDIN verificatie.

Bij open bieden kan iedereen elkaars biedingen real-time volgen en bij het gesloten bieden is de biedronde volledig afgeschermd, Nadat de woning is afgeleverd, is het geautomatiseerde biedlogboek zichtbaar voor elke bieder nadat de woning is geleverd.

...voor verkopers

Wanneer de woning niet gegund wordt door de verkoper aan één van de bieders, zal Bieden & Wonen een nieuwe biedronde organiseren.

Indien er geen biedingen binnen zijn gekomen dan organiseert Bieden & Wonen opnieuw nieuwe biedrondes totdat de woning is verkocht. Dit doen wij omdat wij alle biedingen gelogd willen hebben, zodat iedereen 100% zekerheid heeft dat er nooit met biedingen is gesjoemeld. Optioneel kan een verkoper in overleg gaan met de verkoopmakelaar om een voorstel te doen voor een prijswijziging.

...voor bieders

Na de bezichtiging kun je direct een bieder account aanmaken op link. Daarna zal jouw account worden gevalideerd op onze website. Op de woningadvertentie vind je dan het tijdvak waarbinnen geboden kan worden op de woning.

Alle woningen hebben een vaste start- en eindtijd.

Tijdens het bieden is het mogelijk om van onze automatische biedrobot gebruik te maken. Hoe werkt dit? Je plaatst de eerste keer dat je wilt bieden direct jouw hoogste bod (dat is jouw bied plafond). Maar je vinkt wel ‘proxy bod’ aan. Ons systeem plaatst nu voor jou het eerste bod (vanaf prijs + minimale biedstap). Als je nu wordt overboden, zal het systeem namens jou direct het volgende bod plaatsen met wederom de minimale biedstap van die woning. Je krijgt overal gewoon meldingen van via de e-mail.

Je krijgt automatisch per e-mail notificaties van alle biedingen die je doet, wanneer je wordt overboden of wanneer je een proxy/automatisch bod hebt ingesteld. Deze een automatische melding vervalt als er een nieuwe biedronde wordt gestart.

Biedingen zijn bindend, hoewel de bieder na het tekenen van het koopcontract altijd de wettelijke 3 dagen bedenktijd heeft die elke koper heeft (en eventuele ontbindende voorwaarden).

Dan wordt de biedronde automatisch met 5 minuten extra verlengd. Dit gaat ongelimiteerd door, om alle bieders een eerlijke kans te blijven geven.

Nee. De woning kan ook worden gegund door de woningeigenaar aan een van de andere bieders met bijvoorbeeld in de verkoper zijn of haar ogen betere ontbindende voorwaarden.

Die blijven in het systeem opgeslagen, maar worden niet meer getoond.

...na het bieden

Indien er geen biedingen binnen zijn gekomen dan organiseert Bieden & Wonen opnieuw nieuwe biedrondes tot dat de woning is verkocht. Optioneel kan een verkoper in overleg gaan met de verkoopmakelaar om een voorstel te doen voor een prijswijziging.

Wanneer de woning niet gegund wordt door de verkoper aan één van de bieders, zal Bieden & Wonen een nieuwe biedronde organiseren.

De biedingen blijven ten minste 3 dagen zichtbaar na de online biedronde. Op verzoek kan een bieder de biedingen laten verwijderen. Bieden & Wonen haalt de biedingen uitsluitend weg wanneer de bieder heeft laten weten niet meer deel te willen nemen aan een eventuele nieuwe biedronde.

Ja, de koper heeft altijd de wettelijke 3 dagen bedenktijd na het tekenen van het voorlopig koopcontract.

Dat betekent dat de verkoper nooit verplicht is om de woning te verkopen aan één van de bieders. De verkoper behoudt het recht van gunnen van de woning.

Na het aflopen van de biedronde en na het verstrijken van de bedenktermijn en eventuele ontbindende voorwaarden (van het winnende bod) zal het biedlogboek worden gepubliceerd bij de woningadvertentie.

Staat jouw vraag er niet tussen? Klik hier voor alle veelgestelde vragen.