Het biedlogboek voor makelaars wordt verplicht

In 2023 wordt het biedlogboek voor makelaars aangesloten bij een aantal brancheorganisaties verplicht. Met het biedlogboek is inzichtelijk hoe het bieden is gegaan. Hiermee wordt de markt transparanter en is hier is geen ruimte voor vriendjespolitiek.

Het biedlogboek

Het biedlogboek is een automatisch, digitaal bijgehouden overzicht van alle biedingen die zijn gedaan op een woning. In het biedlogboek staat de tijd, bedrag en bieder ID. Met deze informatie kun je precies zien welke bieder wanneer welk bod heeft gedaan. Omdat het bieden anoniem wordt gedaan, gebruiken we een bieder ID. Na het bieden wordt het biedlogboek vrijgegeven op de website. Hierin staan álle biedingen digitaal gelogd, zodat alles eerlijk (dus zonder handjeklap en vriendjespolitiek) verloopt.

Omdat in het biedlogboek alle biedingen staan, is achteraf te controleren of alles volgens de regels is gegaan.

Het biedlogboek, dat in de toekomst voor alle makelaars gaat gelden, gebruiken we bij Bieden & Wonen sinds mei 2021. De combinatie van online bieden en het biedlogboek is volgens ons de beste manier om de koper en verkoper weer de baas te maken. De huidige markt geeft makelaars te veel macht. Bieden & Wonen zorgt ervoor dat jij op een eerlijke manier je huis kunt kopen en- verkopen.

Invoering biedlogboek

In 2023 wordt het biedlogboek verplicht voor makelaars die zijn aangesloten bij NVM, Vastgoedpro en VBO. Dat was onderdeel van het ‘Verbeterplan Transparant Koopproces’. Dit plan, waar Bieden & Wonen ook aan heeft gewerkt, moest vanuit de branche voor de invoering van het biedlogboek voor makelaars zorgen.

Bieden & Wonen is zelfs genoemd door voormalig minister Ollengren in de Tweede Kamer. Op 7 september 2021 nam zij Bieden & Wonen als voorbeeld van een manier waarop transparantie, eerlijk en integer handelen mogelijk wordt gemaakt. Kijk hier het fragment terug. (Vanaf minuut 48:30)

Daarnaast wordt door minister De Jonge van het ministerie van Huisvesting en Ruimtelijke Ordening gewerkt aan een wettelijke verplichting van het biedlogboek. In deze wet worden standaarden vastgelegd die voor alle makelaars gaan gelden.

“Een huis kopen komt met een grote financiële verplichting voor veel mensen. Daarom moeten ook de regels voor iedereen duidelijk zijn. Zodat het proces transparant is en er geen ruimte is voor niet-integer handelen. Dit verbeterplan is een goede en noodzakelijke stap die de branche zet. De koper of verkoper van een huis moet kunnen vertrouwen op een eerlijk en transparant koopproces.”

 

-Minister de Jonge

Online bieden

Het biedlogboek geeft de mogelijkheid om achteraf in te zien hoe het bieden is verlopen. Bij Bieden & Wonen kun je online op een huis bieden. We hebben twee manieren van bieden: open bieden en gesloten bieden.

Het open bieden op een huis heeft als voordeel dat je precies kan zien tegen wie je het opneemt. Alle biedingen zijn live te volgen. Deze biedprocedure wordt vooral veel gebruikt in de regio’s met een hoge vraag naar woningen.

Bij gesloten bieden is de biedronde volledig afgeschermd. Pas na het aflopen van de biedronde krijgt de verkopende partij inzicht in het biedlogboek. Deze biedprocedure wordt vaak gekozen door verkopers van bijzondere objecten.

Kom meer te weten over online bieden op een woning.

Veelgestelde vragen

In het biedlogboek worden alle biedingen automatisch gelogd. Zo krijg je overzicht in hoe het bieden is verlopen. Na het bieden wordt het biedlogboek vrijgegeven op de website.

In het biedlogboek staan alle biedingen, het tijdstip waarop de bieding is gedaan en wie de bieding heeft gedaan. Bieders zijn anoniem, maar krijgen een bieder ID. Zo is te zien wie welke bieding heeft gedaan. Ook staan de voorwaarden van bieders in het biedlogboek.

Het biedlogboek zorgt ervoor dat de markt minder ondoorzichtig wordt. Bij Bieden & Wonen willen we de markt weer menselijk maken.  Dat doen we ook met ons biedplatform, waar je alle biedingen live kunt volgen.