FAQ

De meest gestelde vragen van onze klanten vind je hieronder.
Voor verdere vragen staat onze vakkundige helpdesk voor je klaar.

Ja, Bieden en Wonen werkt met aparte Bieden en Wonen vestigingen. Elke Bieden en Wonen vestiging heeft ten minste één getrainde en gecertificeerde Bieden en Wonen verkoopmakelaar. Per vestiging is er ook een vestigingsmanager bereikbaar.

De makelaars bij Bieden en Wonen hebben een voorliefde voor transparantie. Sinds 2008 probeert Bieden en Wonen de markt openbaar en inzichtelijk te maken voor zowel verkoper als kopers. Hiervoor heeft Bieden en Wonen speciale op maat gemaakte software ontwikkeld ter inzage van het bied- en verkooptraject. Bij de traditionele makelaardij heeft verkoper en koper geen inzage in de biedingen en het verkooptraject. Dat is dus niet transparant.

Bieden en Wonen is opgericht in 2008. Sindsdien zijn wij gestart met de samenwerking met makelaarskantoren in heel Nederland. Destijds waren er ongeveer 400 traditionele makelaarskantoren aangesloten. Sinds 2015/2016 heeft Bieden en Wonen besloten om zelf op de particuliere markt te gaan richten.

 

Er bestaan twee pakketten bij Bieden en Wonen. Het ‘Samen Doen’ pakket en het ‘Laten Doen’ pakket. Het ‘Samen Doen’ pakket is voor verkopers van woningen die graag een deel zelf doen. Bij dit pakket doet de verkoper zelf de bezichtigingen en schrijft de verkoper zelf de advertentie tekst. Het ‘Laten Doen’ pakket is een full-service pakket waarbij de makelaar van Bieden en Wonen een offerte op maat uitschrijft.

 

Bij beide pakketten komt er altijd een makelaar van Bieden en Wonen bij je thuis langs voor een eerste verkoopgesprek en woningopname.

Beide pakketten hebben een opstart tarief van €475,- (incl. 21% btw). Dit is enkel voor woningen met een netto gebruikersoppervlakte tot 200m2. Het opstart tarief wordt vooraf gerekend voor het doen van de woningopname, het maken van professionele foto’s, het opmaken van een NEN2580 meetrapport en de 2D plattegronden. Vraag bij de makelaar na wat de kosten voor de extra’s (add-ons) bij Bieden en Wonen zijn.

 

Bij de levering van de woning via het notariskantoor wordt het volgende tarief per pakket verrekend met de verkoper.

Samen Doen pakket: €1495,- (incl. 21% btw)

Laten Doen pakket: offerte op maat (door makelaar)

Nee. Bieden en Wonen werkt in opdracht van de verkoper. De software is ingericht met bepaalde veiling elementen. Echter is dit een verkoopstrategie die Bieden en Wonen hanteert om voor verkopers de prijs op te drijven. Het staat dus ver weg van een executie veiling of ander soort veiling. Wij noemen dit ook wel opbod verkoop.

Bieden en Wonen organiseert dan net zo lang een nieuwe biedronde tot wij de woning hebben verkocht. Optioneel kan een verkoper in overleg gaan met de makelaar om een voorstel te doen voor een prijs wijziging.

Dan wordt er een nieuwe biedronde georganiseerd door de centrale backoffice van Bieden en Wonen.

Dat betekend dat de verkoper nooit verplicht is om de woning te verkopen bij een hoogste of beste bod. De verkoper behoudt het recht van gunnen van de woning. Ook heeft de verkoper bij deze vorm van verkoop een minimale verkoopprijs. Het kan voorkomen dat er wel wordt geboden, maar dat er wel/niet boven de minimale verkoopprijs uit wordt geboden. In beide gevallen behoudt de verkoper het recht van gunnen is de verkoper niet verplicht om te verkopen.

Ja, de koper heeft altijd 3 dagen bedenktijd na het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst.

Ja, het wijkt verder niet af qua verkooptraject van de traditionele makelaar. Het na traject blijft hetzelfde. Alleen de procedure van bieden is anders.

Ja de biedingen blijven ten minste 3 dagen na de online biedronde staan. Op verzoek kan een bieder de biedingen weghalen. Bieden en Wonen haalt de biedingen uitsluitend weg wanneer de bieder heeft laten weten niet meer deel te willen nemen aan een eventuele nieuwe biedronde.

Ja, er is altijd een notaris bij betrokken. Daarnaast heeft Bieden en Wonen bij deze online biedrondes ook een veilingmeester die het traject volgt (uitsluitend bij bepaalde objecten). De notaris die betroken is bij de biedrondes kan optioneel ook gebruikt worden voor de levering van de woning. Dit is geen vereiste. De koper kiest de notaris. Vraag bij Bieden en Wonen na wie de betrokken notarissen zijn voor de biedrondes.

Deze vind je terug op onze website onder het woningaanbod. Tevens kan je daar klikken op desbetreffende woning waarna de start- en eindtijden worden weergegeven.

Je krijgt wel automatisch notificaties van alle biedingen die je doet, wanneer je wordt overboden of wanneer je een proxy bod doet.

Je krijgt daarentegen geen automatische melding van ons wanneer een (nieuwe) biedronde start.

Om het makkelijk te maken voor bieders tijdens het bieden is het mogelijk om van onze automatische biedrobot gebruik te maken. Hoe werkt dit? Je plaatst de eerste keer dat je wilt bieden direct jouw hoogste bod (dat is jouw bied plafond). Maar je vinkt wel ‘proxy bod’ aan. Ons systeem plaatst nu voor jou het eerste bod (vanafprijs + minimale biedstap). Als je nu wordt overboden, zal het systeem namens jou direct het volgende bod plaatsen met wederom de minimale biedstap van die woning. Je krijgt overal gewoon meldingen van via de e-mail (en binnenkort ook via SMS of Whatsapp).

Statische biedingen zijn de normale handmatige biedingen. Je doet hierbij alles zelf.