Stijgend aantal inwoners zorgt voor grotere woningnood

Huisvesting voor het groeiend aantal inwoners

 

Vandaag komt het CBS met een nieuwe inwonersprognose voor ons koude kikkerlandje. De verwachting is dat Nederland in 2060 19,6 miljoen inwoners telt. Maar welke gevolgen zal dit hebben voor de woningnood en wat kunnen we hierin leren van andere landen?

CBS onderzoek

Met behulp van een simulatiemodel kan het CBS een prognose maken van het groeiend aantal inwoners. Zo wordt er in dit model rekening gehouden met sterfte, geboorte, immigratie en emigratie. In 2024 zal het inwonertal al 18 miljoen bedragen. 15 jaar later zal dit oplopen tot 19 miljoen en tot 2060 is de verwachting dat het aantal inwoners groeit tot 19,6 miljoen. De reden van deze groei komt voornamelijk doordat er jaarlijks meer mensen immigreren dan emigreren.

Gevolgen

Door deze verwachte groei zal de huidige woningnood ook aanblijven. Voornamelijk in de randstad is dit een groot probleem. De verwachting is dat er in 2030 ongeveer 200.000 woningen te weinig zijn. Het gaat hier voornamelijk om betaalbare woningen voor mensen met een modaal jaarsalaris.

woningnood

Andere landen

China
In Hong Kong is betaalbare woonruimte niet voor iedereen weggelegd. Zo ongeveer 200.000 mensen wonen hier in hokken van 2 vierkante meter. Hier betalen ze nog €250/€300 per maand voor. Deze kleine ruimtes zijn onderdeel van grote flatgebouwen, waar iedereen dus heel dicht op elkaar woont. Dit zorgt ook voor veel geweld onderling.

Duitsland
Net als bij ons kampen ook onze Oosterburen met een woningnood. Het verschil is wel dat Duitsland meer politieke en financiële aandacht geeft aan dit probleem. Zo zijn er veel meer financiële middelen beschikbaar om woningen en appartementen te bouwen. Toch is dit niet voldoende. Duitsland kan op het gebied van de processen nog wat leren van Nederland. Wij zijn namelijk wel weer heel goed in regulering en publieke-private samenwerkingen.

Verenigde Staten
De huizenprijzen in bijvoorbeeld Los Angeles zijn voor veel Amerikanen niet meer te betalen. Voor de inwoners die hier wel een woning hebben weten te bemachtigen, kan dit huurinkomsten opleveren. Veel huizen in LA zijn namelijk vrijstaand mét een ruime tuin. In de tuin  bouwen de bewoners een klein (tuin)huisje en verhuren deze. Een wetswijziging heeft er voor gezorgd dat mensen zeer eenvoudig een zogenoemde ADU (accessory dwelling unit) kunnen bouwen.

 

Recent blogs

08 September 2021

Bieden en Wonen wordt genoemd in Tweede Kamer als oplossing voor oneerlijk koopproces

Read blog
15 March 2020

Wijzigingen Corona virus

Read blog
07 January 2020

Een Tiny House in Nederland

Read blog
30 December 2019

Voordelen van zonnepanelen voor woningeigenaren

Read blog
19 December 2019

Ook voor inbrekers zijn de feestdagen aangebroken

Read blog
17 December 2019

Stijgend aantal inwoners zorgt voor grotere woningnood

Read blog
12 December 2019

Bedenktijd rond de feestdagen 2019/2020

Read blog
10 December 2019

Wat is erfpacht?

Read blog
Read all blogs