Wat kan ik lenen?

01 April 2022 Wat kan ik lenen?

Wat kan ik lenen is een van de meest gezochte vragen op Google. Bij het kopen van een huis is het belangrijk om te weten wat je budget is. Met een indicatie van je maximale hypotheek kun je bepalen naar wat voor huizen je gaat kijken. Bij het kopen van een huis is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar een hypotheek, maar ook als verkoper heb je een hypotheek nodig als je naar een ander koophuis gaat.

Ga direct naar

Waar is een hypotheek op gebaseerd?
Inkomen
Dienstverband
Verplichtingen
Hypotheekrente
Wat kan ik lenen?

 

Waar is een hypotheek op gebaseerd?

Een lening verstrekker houdt rekening met verschillende factoren bij het aanbieden van een hypotheek. Er zijn verschillende soorten hypotheken maar bij het beantwoorden van de vraag “Wat kan ik lenen?” komen een aantal zaken altijd terug.
 

Inkomen

Het inkomen is een van de meest belangrijke factoren bij het bepalen van een hypotheek. Hoe hoger het inkomen, hoe meer je kan lenen. Niet alle inkomensbronnen worden meegenomen in een berekening. Overwerk telt niet mee maar vakantiegeld wel. Ook een uitkering telt mee, al zal het met een tijdelijke uitkering lastig worden om een hypotheek te krijgen. Een vaste vorm van inkomen telt zwaar mee bij het bepalen van de hoogte van een lening. Als je nog wat eigen geld hebt en dit wil inbrengen bij je lening, beïnvloedt dit de hoogte van je hypotheek. Het bedrag wat je kan lenen kan dan omhoog of je maandelijkse hypotheeklast omlaag. Dit geld kan je natuurlijk niet meer gebruiken voor iets anders, dus dit kan een nadeel zijn.

Opbrengsten van de verkoop van je huis kun je natuurlijk ook gebruiken bij het kopen van een nieuwe woning. Een hypotheekverstrekker zal je ook vragen naar de waarde van je huidige woning.

Bekijk in enkele stappen de geschatte waarde van jouw huis. Doe de gratis woningwaarde check. Dit duurt ongeveer 2 minuten.

Bereken woningwaarde

 

Dienstverband

Een hypotheekaanbieder wil met enige zekerheid kunnen zeggen dat je de kosten van een hypotheek voor de hele looptijd kan betalen. Daarom is vast inkomen belangrijk bij het bepalen wat je kunt lenen. Met een tijdelijk contract zal de verstrekker vragen naar een werkgeversverklaring. Hiermee geeft de werkgever aan dat zij de intentie hebben je vast in dienst te nemen. Ben je Zzp’er? Dan kijkt de hypotheekverstrekker ook naar de financiële aansprakelijkheid die je in je werk hebt en de toekomstverwachtingen.
 

wat kan ik lenen

 

Verplichtingen

Niet alleen je inkomen is belangrijk om er achter te komen wat je kan lenen. Als veel financiële verplichtingen hebt, heb je onder de streep niet veel inkomen. Bij financiële verplichtingen kun je denken aan leningen. Maar er wordt ook gekeken naar andere schulden die je in het verleden hebt gehad. Elke lening die je hebt of hebt gehad staan geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Ook als de lening al is afbetaald staat deze nog steeds geregistreerd. Dit moet je aangeven bij je hypotheekverstrekker. Bijvoorbeeld:

  • Een studieschuld
  • Een creditcard limiet
  • Rood staan bij de bank
  • Een doorlopend krediet
  • Een persoonlijke lening
  • Alimentatie

 

Hypotheekrente

Hypotheekverstrekkers houden ook rekening met de hoogte van de hypotheekrente. Als de hypotheekrente hoog is, heb je hogere maandlasten en kun je minder lenen. Bij een lagere rente gaat het bedrag wat je kan lenen omhoog.

 

Wat kan ik lenen?

Wat kan ik lenen is dus geen makkelijke vraag om te beantwoorden. Wel kun je voordat je naar een huis gaat zoeken of kijken voor jezelf een budget bepalen. Via een vrijblijvend hypotheekgesprek kom je erachter hoeveel je kan lenen.
 

Free mortgage consultation

Veelgestelde vragen

Kan ik meer lenen dan de waarde van de woning?

Op dit moment kun je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Bijkomende kosten moet je dus van eigen geld moet betalen.

Wat zijn de meest voorkomende hypotheekvormen?

Annuïteitenhypotheek en Lineaire hypotheek. Lees er hier meer over.

Wat is het verschil tussen open bieden en gesloten bieden?

Bij de verkoop van een woning heb je als verkoper de mogelijkheid te kiezen uit twee opties. Een gesloten biedronde is volledig afgeschermd. Pas aan het eind van de biedronde krijgt de verkopende partij inzicht in het biedlogboek. Bij een openbare bieding zijn alle biedingen voor alle partijen geanonimiseerd openbaar.

Share on social media

Recent blogs

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

08 November 2022
Verhuiskaartje

Verhuiskaartje

15 April 2022
Wat kan ik lenen?

Wat kan ik lenen?

01 April 2022
Read all blogs