Een Tiny House in Nederland

07 January 2020 Een Tiny House in Nederland

Opkomst van de Tiny Houses

Waar sommige mensen fantaseren over een droomvilla met een lange oprijlaan, zijn anderen meer dan tevreden met een tiny house. Deze kleine huisjes winnen aan populariteit in ons land. Dit heeft voornamelijk te maken met de woningnood en de stijgende behoefte aan duurzaamheid. Het huisje kan gebruikt worden als vakantiewoning, maar ook om permanent te bewonen.

Wat is een tiny house?

Dit is een, vaak zelf gebouwd, klein huis van maximaal 30 m². De bedoeling van de tiny house gemeenschap is dat je zo veel mogelijk zelfvoorzienend bent. Door de focus te leggen op het milieubewuste aspect worden de bewoners zeer vindingrijk. Zo wekken zij zelf stroom op middels zonnepanelen en wordt regenwater herbruikt.

Geschiedenis

Het idee van deze huisjes komt oorspronkelijk uit Amerika. Waar mensen na de crisis en een natuurramp hun huis kwijt raakten. Een nieuw huis bouwen of kopen was op dat moment ondenkbaar. De enige betaalbare optie was een tiny house bouwen. Eigenlijk is vanaf dat moment dit idee door steeds meer mensen overgenomen. Zodoende werden er enkele jaren later ook in Europa de eerste huisjes gebouwd.

tiny house

Regelgeving

Wie in Nederland een tiny house wilt gaan bouwen dient zich te houden aan een aantal regels. Zo moet je voor het bouwen een omgevingsvergunning aanvragen. Hier kijken ze of volgens het bestemmingsplan, bouwbesluit, bouwverordening etc. veilig en mogelijk is om te bouwen. Hier kijken ze naar eventuele hinder voor mens én natuur. Het is altijd aan te raden om bij de bouw te overleggen met je gemeente. In sommige gemeentes worden er momenteel projecten opgezet die het bouwen van een klein huis heel makkelijk maken. Ter illustratie, het Tiny House project in Den Helder maakt het mogelijk om te wonen met minder spullen, meer vrijheid en een kleinere, ecologische voetafdruk.

Voordelen

  • Meer vrijheid
  • Minder kosten in bouw/aanschaf en gebruik
  • Kleinere ecologische voetafdruk
  • Minder ruimte om schoon te maken/houden
Share on social media

Recent blogs

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

08 November 2022
Verhuiskaartje

Verhuiskaartje

15 April 2022
Wat kan ik lenen?

Wat kan ik lenen?

01 April 2022
Read all blogs