Kans op koophuis voor eenverdieners klein

26 November 2019 Kans op koophuis voor eenverdieners klein

Koophuis voor steeds meer eenverdieners niet vanzelfsprekend

Het is schrijnend om te zien, maar steeds minder alleenstaanden met een gemiddeld inkomen kunnen geen woning kopen. Volgens een onderzoek van de Hypotheker is bij 4,3% van de aangeboden woningen de vraagprijs lager dan €150.000. Een jaar geleden was dit nog 7,5%. Een eenverdiener met een modaal inkomen (€32.700) kan maximaal €150.000 lenen. De kans op een koophuis is voor de groep eenverdieners dan ook niet groot.

Stijging

Gemiddeld zijn de huizenprijzen afgelopen vijf jaar met ruim €80.000 gestegen. De voornaamste reden is dat de vraag groter is dan het aanbod. Hierdoor hebben verkopers de keuze tussen meerdere aspirant-kopers en zal de prijs ook opgedreven worden. Vooral in de Randstad hebben de huizenprijzen een flinke stijging doorgemaakt.

Alternatieven

Er staan momenteel ruim 4200 huizen op Funda voor €150.000 of lager. Toch zijn dit in de meeste gevallen geen instapklare woningen. Geenstijl heeft 10 woningen opgezocht in de lagere prijsklasse, maar niet voor iedereen zit er wat tussen. In sommige gevallen zouden de ouders financieel nog bij kunnen springen, dit is uiteraard niet voor iedereen weggelegd. De enige oplossing voor dit probleem is betaalbare woningen bijbouwen. Maar corporaties kunnen en mogen vaak niet meer bouwen.

koophuis voor eenverdieners

Tweeverdieners

Voor tweeverdieners is de situatie ook verslechterd. Met een gezamenlijk inkomen van €62.500 per jaar kunnen ze maximaal €300.000 lenen. Op Funda is het aanbod van woningen onder de €300.000 nu 38% van het totaal, waar dit vorig jaar nog 46% was.

Bieden & Wonen

Houd ons aanbod in de gaten of laat uw gegevens achter in het contactformulier. Als u op de hoogte gehouden wilt worden over een bepaald segment/regio/type woning of iets anders specifieks, kunt u dit aangeven. Wanneer wij dan een geschikte woning in ons portefeuille hebben kunnen we contact met u opnemen voordat de woning op Funda komt.

 

Share on social media

Recent blogs

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

08 November 2022
Verhuiskaartje

Verhuiskaartje

15 April 2022
Wat kan ik lenen?

Wat kan ik lenen?

01 April 2022
Read all blogs