Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

08 November 2022 Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

Het is gezien de hoge energieprijzen niet gek dat steeds meer huiseigenaren bezig zijn met het verduurzamen van hun woning. Steeds meer woningen krijgen door de verduurzamingen een beter energielabel. Maar hoeveel invloed heeft een hoger energielabel op de waarde van je woning?  

Tegenwoordig heeft 25% van de verkochte woningen al een energielabel A, maar staan er nog steeds veel huizen te koop met een laag energielabel. Onderzoekers van de Universiteiten Tilburg en Maastricht kwamen vorig jaar tot de conclusie dat een rood energielabel steeds minder opbrengt bij de verkoop van een woning.


In gesprek met Woninglabel.nl

Onlangs heeft Brainbay in samenwerking met de NVM, onderzoek gedaan naar het effect van de verduurzamingen op de waarde van een woning. Je raadt het al… Hoe duurzamer het huis, des te hoger de waarde van het huis. Daarbij komt dat elke stap naar een beter energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde. 

“Een woning met energielabel C, brengt ten opzichte van een vergelijkbare woning met energielabel G, bijna 8% meer geld op. Als je nu kijkt naar de gemiddelde huisprijzen, levert dat al snel €30.000 euro op. Een woning met energielabel A brengt 13% meer op dan een vergelijkbaar huis met energielabel G.” aldus Woninglabel.nl


Onze marktervaring

Woningzoekers hangen steeds meer waarde aan het energielabel bij de koop van een woning. In enkele gevallen zien we zelfs dat het energielabel een doorslaggevende factor kan zijn in het keuzeproces. Daarbij zien we ook dat kopers steeds vaker informeren naar het werkelijke energieverbruik, in plaats van naar de maandbedragen. De meeste kopers zullen namelijk een nieuw energiecontract moeten gaan afsluiten.” – Rink Dobbenga, verkoopmakelaar en marktspecialist Bieden & Wonen


Meerwaarde energielabel

Naast de stijgende energiekosten, heeft ook de ruimer wordende woningmarkt invloed op de waarde van energielabels. Uit het onderzoek van Brainbay komt naar voren dat er in de regio’s waar het woningaanbod ruimer is, de meerwaarde van de energielabels stijgen. De waarde van energielabels wordt versterkt bij de vrijstaande woningen met een ouder bouwjaar.

Naast het feit dat een hoog energielabel effect heeft op de waarde van een woning, kan het ook invloed hebben op de hypotheek ervan. Er zijn hypotheekverstrekkers die rentekorting geven als een woning een hoger energielabel heeft. De rentekorting kan voor lagere maandlasten zorgen. Daarnaast zorgt een goed energielabel dat je energiekosten enigszins beperkt blijven.

Share on social media

Recent blogs

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

08 November 2022
Verhuiskaartje

Verhuiskaartje

15 April 2022
Wat kan ik lenen?

Wat kan ik lenen?

01 April 2022
Read all blogs