Wil je zelf je huis verkopen?

09 oktober 2019 Wil je zelf je huis verkopen?

Zelf je huis verkopen

Wanneer je je huis wilt verkopen, kun je natuurlijk gebruik maken van een verkoopmakelaar. Deze makelaar neemt in ruil voor courtage veel dingen voor je uit handen. Denk hierbij aan foto’s, plattegronden, meetrapport, bezichtigingen, advies over verkoopprijs en stelt koopcontract op. Maar wat ook mogelijk is, is dat je een groot gedeelte op eigen houtje doet. Zo kun je bij sommige makelaars zelf de bezichtigingen begeleiden, of de vraagprijs bepaling en onderhandelingen doen. Met de opkomst van veel internetmakelaars zoals Makelaarsland kun je zelf je huis verkopen maar dan met beperkte ondersteuning van een makelaar. Hierdoor bespaar je flink in de verkoopkosten en je kunt zelf bepalen hoe intensief de ondersteuning is.

Voor en nadelen

De verkoop in eigen handen nemen heeft natuurlijk voor- en nadelen. Hieronder geven wij deze weer.

Voordelen

Je bespaart een hoop geld, een makelaar rekent als snel tussen de 1,25% en 2,5% van de verkoopsom aan courtage. Daarnaast heb je nu alles zelf in handen en niet afhankelijk van de makelaar. Wil je andere foto’s, dan maak je andere foto’s of wil je open huis op een zondag, dan doe je dit op een zondag. Bij Bieden & Wonen rekenen we de hele maand oktober geen courtage. Kijk voor deze actie op Bieden & Wonen.

Nadelen

Je moet er wel tijd en moeite in steken als je veel handelingen zelf wilt gaan uitvoeren (bijvoorbeeld rondleidingen die veelal overdag plaatsvinden, nemen veel tijd). Verder sta je minder sterk in een onderhandeling, behalve als je hier al veel ervaring mee hebt natuurlijk. Je bent op sommige punten toch altijd nog afhankelijk van een makelaar, voor bijvoorbeeld waardebepaling of een advertentie op Funda.

Bieden & Wonen doet het anders

Wij van Bieden & Wonen bieden nu de volledige service van A tot Z, maar wij rekenen geen courtage voor de verkoper. Als verkopende partij betaal je alleen opstartkosten, onder deze kosten vallen het maken van professionele foto’s, plattegronden en marketing. Wij kunnen de kosten laag houden, omdat we aan de kopende partij een veilingfee rekenen op ons biedplatform. Deze veilingfee kent een aantal staffels afhankelijk van de verkoopprijs. In de praktijk heeft de berekening van een veilingfee aan de koperszijde nauwelijks invloed op de hoogte van de biedingen. Dat is voor de verkoper win/win.

Zelf je huis verkopen te koop bord

Delen op social media

Recente blogs

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

08 november 2022
Verhuiskaartje

Verhuiskaartje

15 april 2022
Wat kan ik lenen?

Wat kan ik lenen?

01 april 2022
Bekijk alle blogs