WOZ-waarde stijgt wederom in 2019

17 september 2019 WOZ-waarde stijgt wederom in 2019

Stijging WOZ-waarde 2019

In 2019 is de gemiddelde WOZ-waarde van woningen volgens Vastgoed voor het vierde jaar op rij gestegen. Deze waarde wordt ieder jaar door de gemeente bepaald en is de basis voor heffingen en belastingen aangaande de woning. Dit jaar werd niet alleen de grootste stijging in de WOZ-waarde gemeten, maar ook het hoogste gemiddelde ooit. In 2019 was deze gemiddeld €248.000, 7,8% meer dan het voorgaande jaar. De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen. In Bloemendaal is de WOZ-waarde gemiddeld het hoogst met €695.000, in Delfzijl is deze met €127.000 het laagst.

Verschil WOZ-waarde en marktwaarde

De WOZ-waarde van een woning zegt vaak helemaal niet zo veel over de desbetreffende woning. De waarde wordt bepaald door de gemeente, dit vormt de basis voor heffingen en belastingen die op de woning van toepassing zijn. Tijdens de berekening van de WOZ-waarde wordt voornamelijk gekeken naar ligging en oppervlakte, de nieuwe badkamer en/of nieuwe keuken worden hierin niet meegenomen. Wanneer een taxateur de marktwaarde van een woning op komt nemen zullen deze zaken wel meegenomen worden. Een taxateur kijkt naast de ligging en grootte dus wel naar de staat van onderhoud. Het laatste verschil tussen de twee waardes is het feit dat de WOZ-waarde vaak 1 of 2 jaar achterloopt op de marktwaarde. De gemeente bepaald de WOZ-waarde altijd op 1 januari van het jaar ervoor.

Dure én goedkope uitschieters

In de praktijk zie je ook duidelijk verschil in deze twee waardes. Zo staat er in Aerdenhout een landhuis te koop voor een slordige €15 miljoen, toch was de WOZ-waarde begin 2018 nog €6,9 miljoen. In Landgraaf staat een huis met een WOZ-waarde van bijna €125 duizend, maar de marktwaarde ligt mede door achterstallig onderhoud onder de €100 duizend.

Nederlandse woningen aan het water

Waarde eigen woning

Ben je benieuwd geworden naar de waarde van je eigen woning? Op het platform van Bieden & Wonen kun je gratis en geheel vrijblijvend een waarderapport aanvragen voor elke woning. Hierin wordt gekeken naar de ligging, oppervlakte, type woning en vergelijkbare woningen in de omgeving.

 

Delen op social media

Recente blogs

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

08 november 2022
Verhuiskaartje

Verhuiskaartje

15 april 2022
Wat kan ik lenen?

Wat kan ik lenen?

01 april 2022
Bekijk alle blogs