WOZ-waarde stijgt wederom in 2019

Stijging WOZ-waarde 2019

In 2019 is de gemiddelde WOZ-waarde van woningen volgens Vastgoed voor het vierde jaar op rij gestegen. Deze waarde wordt ieder jaar door de gemeente bepaald en is de basis voor heffingen en belastingen aangaande de woning. Dit jaar werd niet alleen de grootste stijging in de WOZ-waarde gemeten, maar ook het hoogste gemiddelde ooit. In 2019 was deze gemiddeld €248.000, 7,8% meer dan het voorgaande jaar. De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen. In Bloemendaal is de WOZ-waarde gemiddeld het hoogst met €695.000, in Delfzijl is deze met €127.000 het laagst.

Verschil WOZ-waarde en marktwaarde

De WOZ-waarde van een woning zegt vaak helemaal niet zo veel over de desbetreffende woning. De waarde wordt bepaald door de gemeente, dit vormt de basis voor heffingen en belastingen die op de woning van toepassing zijn. Tijdens de berekening van de WOZ-waarde wordt voornamelijk gekeken naar ligging en oppervlakte, de nieuwe badkamer en/of nieuwe keuken worden hierin niet meegenomen. Wanneer een taxateur de marktwaarde van een woning op komt nemen zullen deze zaken wel meegenomen worden. Een taxateur kijkt naast de ligging en grootte dus wel naar de staat van onderhoud. Het laatste verschil tussen de twee waardes is het feit dat de WOZ-waarde vaak 1 of 2 jaar achterloopt op de marktwaarde. De gemeente bepaald de WOZ-waarde altijd op 1 januari van het jaar ervoor.

Dure én goedkope uitschieters

In de praktijk zie je ook duidelijk verschil in deze twee waardes. Zo staat er in Aerdenhout een landhuis te koop voor een slordige €15 miljoen, toch was de WOZ-waarde begin 2018 nog €6,9 miljoen. In Landgraaf staat een huis met een WOZ-waarde van bijna €125 duizend, maar de marktwaarde ligt mede door achterstallig onderhoud onder de €100 duizend.

Nederlandse woningen aan het water

Waarde eigen woning

Ben je benieuwd geworden naar de waarde van je eigen woning? Op het platform van Bieden & Wonen kun je gratis en geheel vrijblijvend een waarderapport aanvragen voor elke woning. Hierin wordt gekeken naar de ligging, oppervlakte, type woning en vergelijkbare woningen in de omgeving.

 

Recente blogs

08 september 2021

Bieden en Wonen wordt genoemd in Tweede Kamer als oplossing voor oneerlijk koopproces

Lees blog
15 maart 2020

Wijzigingen Corona virus

Lees blog
07 januari 2020

Een Tiny House in Nederland

Lees blog
30 december 2019

Voordelen van zonnepanelen voor woningeigenaren

Lees blog
19 december 2019

Ook voor inbrekers zijn de feestdagen aangebroken

Lees blog
17 december 2019

Stijgend aantal inwoners zorgt voor grotere woningnood

Lees blog
12 december 2019

Bedenktijd rond de feestdagen 2019/2020

Lees blog
10 december 2019

Wat is erfpacht?

Lees blog
Bekijk alle blogs