Verkocht onder voorbehoud

Verkocht! Of toch niet?

Goed nieuws! Je huis is verkocht, maar hoe groot is de kans dat de verkoop tóch niet doorgaat? Met andere worden, wat houdt ‘verkocht onder voorbehoud in’?

Verkocht onder voorbehoud

Wanneer de koper en verkoper beide de koopovereenkomst hebben ondertekend is de woning in principe verkocht. Toch worden er in de overeenkomst een aantal afspraken opgenomen die van invloed kunnen zijn op de verkoop. Het meeste bekende voorbeeld hiervan is het voorbehoud van financiering. Dit houdt in dat de koper de tijd krijgt om binnen een gestelde tijd zijn financiering rond te krijgen en als dit niet lukt zal de verkoop niet doorgaan.

Hoe krijg je je financiering rond?

Allereerst heb je een adviesgesprek bij een hypotheekadviseur. Er wordt voornamelijk gekeken naar eigen vermogen en salaris. Sinds 2011 zijn de regels omtrent hypotheken aangescherpt, hierdoor duurt het gemiddeld 4 tot 8 weken voordat de financiering rond is. Uiteraard kan het ook binnen een week geregeld zijn. Naast eigen vermogen en salaris wordt er uiteraard ook gekeken naar de woning die je wilt aankopen, deze dient immers als hypotheek (onderpand) voor de hypothecaire lening.

verkocht onder voorbehoud financiering

Bedenktijd

Naast het voorbehoud van financiering of andere voorbehouden die een verkoop in de weg kunnen staan, heeft de koper ook nog bedenktijd. Drie dagen nadat de koper de door hem ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen, heeft deze partij nog 3 dagen wettelijke bedenktijd. Van deze drie dagen moeten er minstens twee werkdagen zijn. Gedurende deze drie dagen kan de koper, zonder opgave van redenen, de koopovereenkomst ontbinden.

Hypotheek niet rond

In 2017 kregen, volgens cijfers van Hypotheken Data Netwerk, tien duizenden huizenkopers hun hypotheek niet rond. Als je je hypotheek niet rond krijg binnen de gestelde termijn, krijg je een boete. Deze boete is vaak 10% van de aankoopsom.

Bieden & Wonen

Bij Bieden & Wonen kun je je huis via vrijwillige veiling per opbod online verkopen.

Recente blogs

08 september 2021

Bieden en Wonen wordt genoemd in Tweede Kamer als oplossing voor oneerlijk koopproces

Lees blog
15 maart 2020

Wijzigingen Corona virus

Lees blog
07 januari 2020

Een Tiny House in Nederland

Lees blog
30 december 2019

Voordelen van zonnepanelen voor woningeigenaren

Lees blog
19 december 2019

Ook voor inbrekers zijn de feestdagen aangebroken

Lees blog
17 december 2019

Stijgend aantal inwoners zorgt voor grotere woningnood

Lees blog
12 december 2019

Bedenktijd rond de feestdagen 2019/2020

Lees blog
10 december 2019

Wat is erfpacht?

Lees blog
Bekijk alle blogs