Verkocht onder voorbehoud

06 november 2019 Verkocht onder voorbehoud

Verkocht! Of toch niet?

Goed nieuws! Je huis is verkocht, maar let op. Er is een kans dat de verkoop toch niet doorgaat. Waar moet je rekening mee houden en wat houdt ‘verkocht onder voorbehoud in’?

Ga direct naar

Verkocht onder voorbehoud
Financiering
Bedenktijd
Bouwkundige keuring
Hoe krijg je je financiering rond?
Hypotheek niet rond

 

Verkocht onder voorbehoud

Wanneer de koper en verkoper beide de koopovereenkomst hebben ondertekend is de woning in principe verkocht. Toch worden er in de overeenkomst een aantal afspraken opgenomen die van invloed kunnen zijn op de verkoop. Het meeste bekende voorbeeld hiervan is het voorbehoud van financiering. Dit houdt in dat de koper de tijd krijgt om binnen een gestelde tijd zijn financiering rond te krijgen en als dit niet lukt, zal de verkoop niet doorgaan. Dit is meestal 5 tot 8 weken, maar de termijn kan verschillen. Met de feestdagen kan het wat langer duren in verband met vrije dagen van banken. De betrokken partijen kunnen dit zelf afspreken. Er zijn verschillende redenen waarom een woning onder voorbehoud verkocht kan zijn.

Bekijk in enkele stappen de geschatte waarde van jouw huis. Doe de gratis woningwaarde check. Dit duurt ongeveer 2 minuten.

Bereken woningwaarde

 

Financiering

Onder voorbehoud van financiering is de bekendste ontbindende voorwaarde. Als de woning is verkocht onder voorbehoud van financiering dan moet de koper de financiering nog rond krijgen. Lukt dat niet? Dan kan de koper van de koop afzien.
 

Bedenktijd

Naast het voorbehoud van financiering of andere voorbehouden die een verkoop in de weg kunnen staan, heeft de koper ook nog bedenktijd. Drie dagen nadat de koper de door hen ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen, heeft deze partij nog 3 dagen wettelijke bedenktijd. Van deze drie dagen moeten er minstens twee werkdagen zijn. Gedurende deze drie dagen kan de koper, zonder opgave van redenen, de koopovereenkomst ontbinden.
 

Bouwkundige keuring

Soms wordt een bouwkundige keuring meegenomen in de ontbindende voorwaarden. Blijkt uit de bouwtechnische keuring dat de woning niet voldoet aan de gemaakte afspraken? Dan kan de koper onder de koop uit.
 
Verkocht maar onder voorbehoud
 

Hoe krijg je je financiering rond?

Als koper heb je allereerst heb je een adviesgesprek bij een hypotheekadviseur. Er wordt voornamelijk gekeken naar eigen vermogen en salaris, maar er zijn nog meer zaken die hier voorbijkomen. Sinds 2011 zijn de regels omtrent hypotheken aangescherpt, hierdoor duurt het gemiddeld 4 tot 8 weken voordat de financiering rond is. Uiteraard kan het ook binnen een week geregeld zijn. Naast eigen vermogen en salaris wordt er uiteraard ook gekeken naar de woning die je wilt aankopen, deze dient immers als hypotheek (onderpand) voor de hypothecaire lening.
 

Hypotheek niet rond

In sommige gevallen komt de hypotheek niet op tijd rond. Als je je hypotheek niet rond krijg binnen de gestelde termijn, krijgt de koper een boete. Deze boete is vaak 10% van de aankoopsom. Daarom staat meestal in het koopcontract dat de koper een waarborgsom moet betalen of een bankgarantie moet afgeven van tien procent van de koopsom. Een conflict met de koper komt zelden voor maar wat moet je doen als het toch gebeurt?

Veelgestelde vragen

 
Wat is verkocht onder voorbehoud?

Verkocht onder voorbehoud betekent dat er een (voorlopig) koopcontract is, maar dat de koop nog niet definitief is. In het contract zijn vaak voorwaarden gesteld waaraan de koper moet worden voldaan voordat de koop definitief is.

Wat zijn de meest voorkomende redenen dat de verkoop niet doorgaat?

Onder behoud van financiering, bouwkundige keuring en de 3 dagen bedenktijd zijn de meest voorkomende redenen dat de verkoop niet doorgaat.

Wat is verkocht onder voorbehoud van bouwkundige keuring?

Onder voorbehoud van bouwkundige keuring betekent dat er een bouwkundige keuring komt. Mochten er zaken zijn die niet in orde zijn, kan de koper van de woning afzien. Lees meer over de bouwkundige keuring.

Delen op social media

Recente blogs

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

08 november 2022
Verhuiskaartje

Verhuiskaartje

15 april 2022
Wat kan ik lenen?

Wat kan ik lenen?

01 april 2022
Bekijk alle blogs