Verbeterplan Transparant Koopproces

Bieden en Wonen zet zich vanaf 2008 in voor een transparante woningmarkt. Onder andere bij toenmalig minister Ollengren van Binnenlandse Zaken heeft Bieden en Wonen aan tafel gezeten om te werken aan een oplossing. Nu is een transparante woningmarkt weer een stapje dichterbij.

  Eerlijker en Transparant koopproces

Op 16 februari heeft Minister de Jonge van huisvesting een verbeterplan getekend waarmee het bieden op een huis transparanter moet worden. Met dit convenant is komt het doel van Bieden en Wonen steeds dichter bij: voor iedereen een eerlijk en transparant koopproces aanbieden. Er is op dit moment een groot tekort aan woningen en in de huidige markt is het aanbod van betaalbare huizen gering. Voor de woningzoekenden is het daarom steeds lastiger een geschikte en vooral betaalbare woning te vinden. Het systeem om een huis te kopen in Nederland wordt door veel mensen als oneerlijk ervaren, want vaak is niet duidelijk hoe de biedingen en acceptaties verlopen. Een bod van andere gegadigden is immers niet inzichtelijk en het is vaak onduidelijk of de juiste prijs is betaald.

“Een huis kopen komt met een grote financiële verplichting voor veel mensen. Daarom moeten ook de regels voor iedereen duidelijk zijn. Zodat het proces transparant is en er geen ruimte is voor niet-integer handelen. Dit verbeterplan is een goede en noodzakelijke stap die de branche zet. De koper of verkoper van een huis moet kunnen vertrouwen op een eerlijk en transparant koopproces. ”

 

-Minister de Jonge

 

Het verbeterplan moet ervoor zorgen dat de gedragscodes van de branche begrijpelijk, duidelijk, concreet en goed vindbaar zijn. Makelaars gaan kandidaat-kopers en verkopers inzicht geven in het verloop van het biedingsproces door het beschikbaar stellen van een digitaal biedlogboek. Het ministerie heeft daarbij toegezegd de mogelijkheden verder te verkennen om een biedlogboek bij de verkoop van een woning branchebreed te verplichten.

  Biedlogboek bij Bieden en Wonen

Bieden en Wonen maakt al gebruik van een biedlogboek. Dit logboek is na sluiten van een gesloten bieding bij te vragen bij Bieden en Wonen. Op deze manier is ook een gesloten bieding, waarbij geboden bedragen op de website niet zichtbaar zijn, transparant. Zo kunnen alle bieders zien wat het winnende bod is geweest en blijf je niet met vervelend gevoel achter. Check of jouw woning passend is voor bieden per opbod. (Ook wel verkoop per opbod genoemd)

  Veelgestelde vragen

1. Hoe werkt het transparant bieden?

Via de website van Bieden en Wonen kun je een woning verkopen en kopen. De verkoper biedt het huis aan op de website. Via een online veiling wordt het huis verkocht. Meer informatie over het bieden.

2. Waarom zou ik mijn huis online veilen?

In tegenstelling tot het traditionele bieden per opbod, is via Bieden en Wonen voor iedereen te zien hoe het bieden verloopt. Dit is voor de koper en de verkoper eerlijker en transparanter. Bij Bieden en Wonen heeft iedereen gelijke kansen

3. Is er toezicht op het online bieden?

Een notaris houdt altijd toezicht op het biedproces. Bij Bieden en Wonen hebben we het biedproces volledig gedigitaliseerd. Alle biedingen worden vastgelegd – onder toezicht van een notaris – in een digitaal bied logboek dat achteraf op aanvraag gedeeld wordt door de makelaar met de verkoper en de bieders

Recente blogs

15 april 2022

Verhuiskaartje

Lees blog
01 april 2022

Wat kan ik lenen?

Lees blog
09 maart 2022

Daling huizenprijzen Amsterdam (update)

Lees blog
02 maart 2022

Verbeterplan Transparant Koopproces

Lees blog
24 februari 2022

Bouwkundige keuring

Lees blog
16 februari 2022

Waarde van je huis zelf berekenen

Lees blog
10 februari 2022

Gesloten bieden

Lees blog
08 september 2021

Bieden en Wonen wordt genoemd in Tweede Kamer als oplossing voor oneerlijk koopproces

Lees blog
Bekijk alle blogs