Een Tiny House in Nederland

Opkomst van de Tiny Houses

Waar sommige mensen fantaseren over een droomvilla met een lange oprijlaan, zijn anderen meer dan tevreden met een tiny house. Deze kleine huisjes winnen aan populariteit in ons land. Dit heeft voornamelijk te maken met de woningnood en de stijgende behoefte aan duurzaamheid. Het huisje kan gebruikt worden als vakantiewoning, maar ook om permanent te bewonen.

Wat is een tiny house?

Dit is een, vaak zelf gebouwd, klein huis van maximaal 30 m². De bedoeling van de tiny house gemeenschap is dat je zo veel mogelijk zelfvoorzienend bent. Door de focus te leggen op het milieubewuste aspect worden de bewoners zeer vindingrijk. Zo wekken zij zelf stroom op middels zonnepanelen en wordt regenwater herbruikt.

Geschiedenis

Het idee van deze huisjes komt oorspronkelijk uit Amerika. Waar mensen na de crisis en een natuurramp hun huis kwijt raakten. Een nieuw huis bouwen of kopen was op dat moment ondenkbaar. De enige betaalbare optie was een tiny house bouwen. Eigenlijk is vanaf dat moment dit idee door steeds meer mensen overgenomen. Zodoende werden er enkele jaren later ook in Europa de eerste huisjes gebouwd.

tiny house

Regelgeving

Wie in Nederland een tiny house wilt gaan bouwen dient zich te houden aan een aantal regels. Zo moet je voor het bouwen een omgevingsvergunning aanvragen. Hier kijken ze of volgens het bestemmingsplan, bouwbesluit, bouwverordening etc. veilig en mogelijk is om te bouwen. Hier kijken ze naar eventuele hinder voor mens én natuur. Het is altijd aan te raden om bij de bouw te overleggen met je gemeente. In sommige gemeentes worden er momenteel projecten opgezet die het bouwen van een klein huis heel makkelijk maken. Ter illustratie, het Tiny House project in Den Helder maakt het mogelijk om te wonen met minder spullen, meer vrijheid en een kleinere, ecologische voetafdruk.

Voordelen

  • Meer vrijheid
  • Minder kosten in bouw/aanschaf en gebruik
  • Kleinere ecologische voetafdruk
  • Minder ruimte om schoon te maken/houden

Recente blogs

15 april 2022

Verhuiskaartje

Lees blog
01 april 2022

Wat kan ik lenen?

Lees blog
09 maart 2022

Daling huizenprijzen Amsterdam (update)

Lees blog
02 maart 2022

Verbeterplan Transparant Koopproces

Lees blog
24 februari 2022

Bouwkundige keuring

Lees blog
16 februari 2022

Waarde van je huis zelf berekenen

Lees blog
10 februari 2022

Gesloten bieden

Lees blog
08 september 2021

Bieden en Wonen wordt genoemd in Tweede Kamer als oplossing voor oneerlijk koopproces

Lees blog
Bekijk alle blogs