Maatregels tegen Nederlandse banken

Banken moeten extra kapitaal reserveren om een mogelijke crisis op de huizenmarkt op te vangen

Vanaf volgend jaar zullen de banken gezamenlijk 3 miljard extra kapitaal moeten reserveren om een eventuele crisis op te kunnen vangen. In ons land kan de huizenmarkt ons financieel makkelijk uit balans brengen. De Nederlandsche Bank komt daarom met maatregels tegen de banken om zich voor te bereiden.

De Nederlandsche Bank kijkt vooruit

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren gemiddeld gezien veel harder gestegen dan dat het inkomen van de huizenkoper is gestegen. Er wordt tegenwoordig ook steeds vaker boven de vraagprijs geboden. Kopers nemen wel meer eigen geld mee, maar daar tegenover lenen ze ook meer ten opzichte van hun inkomen. Wanneer banken extra kapitaal reserveren kunnen zij tijdens een crisis, wanneer mensen hun baan verliezen, de afschrijvingen op leningen opvangen. In deze gevallen zijn zij namelijk vaak niet meer in staat hun lening af te betalen en de banken zitten in hun maag met een huis wat minder waard is geworden.

banken reserveren extra kapitaal mogelijk crisis

Toezichthouder

Volgens toezichthouders kunnen de verliezen bij banken in de slechtste gevallen heel hoog oplopen. Daarom is DNB van mening dat alle banken als voorzorgsmaatregel een ‘extra’tje’ aan moeten leggen. Nederland is niet het enige land waaraan is geadviseerd om maatregelen te nemen. European Systemic Risk Board heeft aan elf Europese landen het advies gegeven om wat te doen, dit comité adviseerde ook om het maximumbedrag wat kopers kunnen lenen te verlagen.

Gevolgen voor de consument

Deze maatregels tegen de banken gaan gepaard met enkele gevolgen voor de huizenkoper. Zo zal de rente omhoog gaan, omdat de buffer toch ergens vandaan gehaald moet worden. Deze stijging is nog te overzien, naar schatting zal het 0,02% zijn door deze maatregel. Voor de crisis kon je als huizenkoper 110% van de woningwaarde lenen als hypothecaire lening, tegenwoordig is dit al verlaagd naar 100% en DNB-president Klaas Knot wilt dat dit nog verder verlaagd wordt naar 90%. De Nederlandse politiek voelt hier niet zo veel voor.
Kijk voor meer informatie over deze maatregelen op de NOS.

 

Recente blogs

08 september 2021

Bieden en Wonen wordt genoemd in Tweede Kamer als oplossing voor oneerlijk koopproces

Lees blog
15 maart 2020

Wijzigingen Corona virus

Lees blog
07 januari 2020

Een Tiny House in Nederland

Lees blog
30 december 2019

Voordelen van zonnepanelen voor woningeigenaren

Lees blog
19 december 2019

Ook voor inbrekers zijn de feestdagen aangebroken

Lees blog
17 december 2019

Stijgend aantal inwoners zorgt voor grotere woningnood

Lees blog
12 december 2019

Bedenktijd rond de feestdagen 2019/2020

Lees blog
10 december 2019

Wat is erfpacht?

Lees blog
Bekijk alle blogs