Kosten makelaar in Utrecht

Wat kost een makelaar in Utrecht?

In Utrecht zijn minder makelaars dan in andere Nederlandse provincies. Maar wat zijn de kosten voor een makelaar in Utrecht? Wat kost een internetmakelaar? En hoeveel kost het bij Bieden & Wonen?

Ontwikkeling in Utrecht

In Nederland is het aantal makelaars de afgelopen 9 jaar flink toegenomen. Sinds 2010 is dit aantal met ongeveer 10% gestegen tot ruim 9000. Opvallend genoeg telt de provincie Utrecht het minste makelaars in vergelijking tot andere provincies.
De rol van de makelaar is de afgelopen jaren ook stevig veranderd. Vroeger bracht een makelaar een koper en verkoper bij elkaar, that’s it. Tegenwoordig leidt een makelaar geïnteresseerden rond, bemiddelt tijdens de (ver)koopprocedure, bepaalt verkoopprijs en zorgt voor meetrapport, plattegrond en professionele foto’s.

Kosten makelaar Utrecht grachten in Utrecht

Verschil traditionele makelaar en internetmakelaar

De traditionele of ‘gewone’ makelaar is de makelaar die alles van A tot Z regelt voor kopers en verkopers. Dit is de makelaar die haar portefeuille uitstalt in de vorm van advertenties op de voorruit van het makelaarskantoor. Terwijl de internetmakelaar je de keuze geeft om alles uit handen te geven of tegen een lager tarief beperkte ondersteuning te krijgen. Uit recent onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat een internet makelaar een hogere verkoopprijs kan realiseren tegen een lagere courtage.

Verschil in kosten van makelaars

Voor dit voorbeeld gebruiken we een object van €250.000 en drie makelaars in Utrecht. We gaan er van uit dat de woning verkocht wordt. Hier zul je zien wat de kosten zijn voor een makelaar in Utrecht.

Traditionele makelaar
Hier gaan we uit van 2% aan courtage: dus €5000 voor dit object. Voor deze kosten wordt wel alles verzorgd van A tot Z.

Internetmakelaar
Een internetmakelaar in de regio Utrecht kost gemiddeld €1000. Voor dit geld ben je wel zelf verantwoordelijk voor het rondleiden van geïnteresseerden.

Bieden & Wonen Utrecht
Bij Bieden & Wonen kun je kiezen uit 3 pakketten, maar gemiddeld kost de dienst bij ons €595,-. Voor dit geld word je ondersteunt van A tot Z. Dit komt omdat wij aan de kant van de koper een veilingfee rekenen, zo houden we de kosten van de verkopers laag. Kijk voor de opbouw van de kosten naar deze blog.

 

Recente blogs

08 september 2021

Bieden en Wonen wordt genoemd in Tweede Kamer als oplossing voor oneerlijk koopproces

Lees blog
15 maart 2020

Wijzigingen Corona virus

Lees blog
07 januari 2020

Een Tiny House in Nederland

Lees blog
30 december 2019

Voordelen van zonnepanelen voor woningeigenaren

Lees blog
19 december 2019

Ook voor inbrekers zijn de feestdagen aangebroken

Lees blog
17 december 2019

Stijgend aantal inwoners zorgt voor grotere woningnood

Lees blog
12 december 2019

Bedenktijd rond de feestdagen 2019/2020

Lees blog
10 december 2019

Wat is erfpacht?

Lees blog
Bekijk alle blogs