Huis verkopen via online veiling

14 oktober 2019 Huis verkopen via online veiling

Je huis kopen of verkopen middels een veiling wordt de laatste tijd steeds populairder. Er wordt gebruik gemaakt van een veilingmethode om zo transparantie te creëren en een ultieme transactieprijs te realiseren. Veel makelaars zullen geïnteresseerden eerlijk adviseren over de prijs, maar een verkoopmakelaar staat toch aan de kant van de verkopende partij. Met een woning veiling is de prijs van de woning openbaar. Lukraak overbieden is er niet meer bij. In Amerika is het voor particulieren al langer mogelijk om hun huis per veiling te verkopen. In Nederland hebben we lang vastgehouden aan de traditionele manier van verkopen. Toch is daar nu verandering in gekomen.

Ga direct naar

waarom je huis (ver)kopen via een veiling?
Het biedlogboek
Jouw huis verkopen via een veiling
Open bieden
Gesloten bieden

 

Waarom je huis (ver)kopen via een veiling?

Bieden en Wonen is gestart met de woning veiling om de huizenmarkt transparanter te maken. Er zijn meerdere redenen waarom een huis kopen of verkopen via een veiling gunstig is. De veiling is openbaar, zo krijg je dus meer transparantie. Beide partijen kunnen de biedingen 24/7 live volgen op het biedplatform. In een oververhitte woningmarkt kan het gebeuren dat kopers vele duizenden euro’s boven de vraagprijs bieden. Dit komt vooral voor in de grote steden, maar ook steeds vaker buiten de stad. Bij het bieden zijn hebben we twee opties; open bid en sealed bid. Beide opties bieden de transparantie die je alleen krijgt bij het biedplatform van Bieden en Wonen. Kopers bieden tegen elkaar en hierdoor genereer je het beste bod op je huis. Dit alles onder toezicht van een notaris.

Bij Bieden & Wonen krijg je wel de ondersteuning die nodig is bij het verkopen van je huis. Zo treden wij op als verkoopmakelaar en regelen we de bezichtigingen, administratie en promotie. Je hoeft zelf nergens energie in te steken en kun je alle biedingen live volgen via ons biedplatform.

 

Het biedlogboek

Op 16 februari 2022 heeft Minister de Jonge van huisvesting een verbeterplan getekend waarmee het bieden op een huis transparanter moet worden. Met dit convenant is komt het doel van Bieden en Wonen steeds dichter bij: voor iedereen een eerlijk en transparant koopproces aanbieden. Het systeem om een huis te kopen in Nederland wordt door veel mensen als oneerlijk ervaren, want vaak is niet duidelijk hoe de biedingen en acceptaties verlopen. Een bod van andere gegadigden is immers niet inzichtelijk en het is vaak onduidelijk of de juiste prijs is betaald. Het verbeterplan moet ervoor zorgen dat de gedragscodes van de branche begrijpelijk, duidelijk, concreet en goed vindbaar zijn. Makelaars gaan kandidaat-kopers en verkopers inzicht geven in het verloop van het biedingsproces door het beschikbaar stellen van een digitaal biedlogboek. Het ministerie heeft daarbij toegezegd de mogelijkheden verder te verkennen om een biedlogboek bij de verkoop van een woning branchebreed te verplichten. Het biedlogboek dat de minister voorstelt wordt bij Bieden en Wonen al gebruikt. Zo is achteraf altijd duidelijk welke biedingen zijn gedaan om tot de ultieme prijs te komen.

Bereken gratis je woningwaarde

Benieuwd naar de huidige waarde van je woning? Doe de woningwaarde check. Dit duurt ongeveer 2 minuten.

Bereken woningwaarde

Jouw huis verkopen via een veiling

Een veiling voor je huis is een een goede keuze. Zoals gezegd, de veiling biedt meer transparantie dan bij een gewone verkoop. Bij Bieden en Wonen ben je daarnaast ook zeker van een makelaar die de regio waar jij je huis verkoopt goed kent. Bieden en Wonen heeft namelijk locaties in heel Nederland. Daarnaast kun je bij Bieden en Wonen kiezen voor een open bid en een sealed bid.
 

Open Bieden

Open bieden wordt weergegeven op ons biedplatform met een hamertje als symbool met de naam Open bid. Bij deze manier van bieden moeten de bieders na de bezichtiging, registratie en validatie, hun biedingen hebben gedaan bij de woningadvertentie. De biedingen zijn bij deze manier van bieden volledig openbaar voor alle betrokkenen. De notaris kijkt mee voor het notariële toezicht. Binnen de tijd die afloopt moeten de bieders hun bieding hebben gedaan. Deze bied strategie past goed bij woningen in het lagere segment of waar relatief veel vraag naar is.

 

Gesloten Bieden

Gesloten bieden wordt weergegeven op ons biedplatform met een gesloten envelop symbool met de naam Sealed bid. Bij deze manier van bieden moeten de bieders na de bezichtiging en na registratie en validatie, binnen de tijd hun bieding hebben gedaan. De biedingen zijn gedurende het bieden niet zichtbaar op de voorkant van de website bij de woningadvertentie. Wel dienen de biedingen digitaal bij de woningadvertentie te worden geplaatst. Deze worden aan de achterkant van onze software in een bied logboek verzameld, onder toezicht van een notaris. Aan het einde van de biedronde ontvangt iedereen desgewenst een kopie van het biedlogboek. Deze bied strategie past goed bij woningen in het hogere segment of waar relatief minder vraag naar is.

 

Veelgestelde vragen

Wat is het voordeel van het online veilen van een woning?

De online veiling geeft meer transparantie dan de traditionele veiling. Alle biedingen zijn openbaar en voor iedereen zichtbaar. Daarom hoef je niet over te bieden zonder te weten of dit te veel of genoeg is.

Is Bieden en Wonen alleen online?

Bieden en Wonen is naast het online bieden een makelaar met alle services die je kunt verwachten. Bieden en Wonen heeft vestigingen door het hele land.

Hoe kan ik bieden op een woning?
Voordat je kunt bieden op een woning moet je de woning bezichtigen. Daarna kun je een account aanmaken en bieden op je nieuwe huis.

Delen op social media

Recente blogs

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

08 november 2022
Verhuiskaartje

Verhuiskaartje

15 april 2022
Wat kan ik lenen?

Wat kan ik lenen?

01 april 2022
Bekijk alle blogs