Wat voor functie heeft de VvE?

Functie van een VvE

Wanneer je een woning koopt is de kans aanwezig dat dit een appartement is. Wanneer dit appartement onderdeel is van een groter gebouw of een complex, koop je dus een deel van het complex. In de verkoopstukken wordt dan ook vaak over appartementsrecht gesproken. Je bent bijvoorbeeld voor 1/6 eigenaar van het gehele gebouw. In dit geval krijg je te maken met een VvE (Vereniging van Eigenaren), maar wat is de functie van de VvE?

De VvE en haar functie

Bij de aankoop van een appartementsrecht in een complex/gebouw word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren. Je kunt dit lidmaatschap tussentijds niet opzeggen. Wanneer je het appartement verkoopt en dus ook je appartementsrecht word je lidmaatschap automatisch opgezegd. De Vereniging van Eigenaren draagt zorg voor het onderhoud, reparaties en verzekeringen. Alle bewoners van het complex of gebouw moeten hiervoor maandelijks een bijdrage leveren.

VvE functie appartementen Amsterdam

Kosten VvE

Deze maandelijkse bijdrage, ook wel servicekosten genoemd, wordt jaarlijks bepaald tijdens de algemene ledenvergadering. Elk boekjaar moet de VvE een begroting voorleggen met de verwachte kosten van dat jaar. Tijdens de ledenvergadering wordt deze begroting besproken en hieruit volgt dan de hoogte van de servicekosten. Het is dus goed mogelijk dat de bijdrage elk jaar verandert. Daarnaast is het ook mogelijk dat je meer bijdraagt aan de VvE dan bijvoorbeeld je buurman. De bijdrage van alle bewoners hangt af van hun aandeel in het gebouw. Heb je meer vierkante meters, dan betaal je ook meer servicekosten.

Meer info

Kijk voor meer informatie over de VvE op de website van de Rijksoverheid. Als er vragen zijn over de VvE van woningen uit ons aanbod, kunt u altijd contact opnemen met de desbetreffende contactpersoon. De maandelijkse bijdrage en bijzonderheden over een VvE worden in alle gevallen gecommuniceerd aan geĂ¯nteresseerden of aspirant-kopers.

 

 

Recente blogs

08 september 2021

Bieden en Wonen wordt genoemd in Tweede Kamer als oplossing voor oneerlijk koopproces

Lees blog
15 maart 2020

Wijzigingen Corona virus

Lees blog
07 januari 2020

Een Tiny House in Nederland

Lees blog
30 december 2019

Voordelen van zonnepanelen voor woningeigenaren

Lees blog
19 december 2019

Ook voor inbrekers zijn de feestdagen aangebroken

Lees blog
17 december 2019

Stijgend aantal inwoners zorgt voor grotere woningnood

Lees blog
12 december 2019

Bedenktijd rond de feestdagen 2019/2020

Lees blog
10 december 2019

Wat is erfpacht?

Lees blog
Bekijk alle blogs