Wat voor functie heeft de VvE?

28 november 2019 Wat voor functie heeft de VvE?

Functie van een VvE

Wanneer je een woning koopt is de kans aanwezig dat dit een appartement is. Wanneer dit appartement onderdeel is van een groter gebouw of een complex, koop je dus een deel van het complex. In de verkoopstukken wordt dan ook vaak over appartementsrecht gesproken. Je bent bijvoorbeeld voor 1/6 eigenaar van het gehele gebouw. In dit geval krijg je te maken met een VvE (Vereniging van Eigenaren), maar wat is de functie van de VvE?

De VvE en haar functie

Bij de aankoop van een appartementsrecht in een complex/gebouw word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren. Je kunt dit lidmaatschap tussentijds niet opzeggen. Wanneer je het appartement verkoopt en dus ook je appartementsrecht word je lidmaatschap automatisch opgezegd. De Vereniging van Eigenaren draagt zorg voor het onderhoud, reparaties en verzekeringen. Alle bewoners van het complex of gebouw moeten hiervoor maandelijks een bijdrage leveren.

VvE functie appartementen Amsterdam

Kosten VvE

Deze maandelijkse bijdrage, ook wel servicekosten genoemd, wordt jaarlijks bepaald tijdens de algemene ledenvergadering. Elk boekjaar moet de VvE een begroting voorleggen met de verwachte kosten van dat jaar. Tijdens de ledenvergadering wordt deze begroting besproken en hieruit volgt dan de hoogte van de servicekosten. Het is dus goed mogelijk dat de bijdrage elk jaar verandert. Daarnaast is het ook mogelijk dat je meer bijdraagt aan de VvE dan bijvoorbeeld je buurman. De bijdrage van alle bewoners hangt af van hun aandeel in het gebouw. Heb je meer vierkante meters, dan betaal je ook meer servicekosten.

Meer info

Kijk voor meer informatie over de VvE op de website van de Rijksoverheid. Als er vragen zijn over de VvE van woningen uit ons aanbod, kunt u altijd contact opnemen met de desbetreffende contactpersoon. De maandelijkse bijdrage en bijzonderheden over een VvE worden in alle gevallen gecommuniceerd aan geĂ¯nteresseerden of aspirant-kopers.

 

 

Delen op social media

Recente blogs

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

08 november 2022
Verhuiskaartje

Verhuiskaartje

15 april 2022
Wat kan ik lenen?

Wat kan ik lenen?

01 april 2022
Bekijk alle blogs