Daling huizenprijzen in Amsterdam zet door

Daling huizenprijzen Amsterdam

Daling huizenprijzen in Amsterdam zet door

Na de steeds maar oplopende huizenprijzen in Amsterdam, is er nu voor het tweede kwartaal op rij een daling te bekennen in de huizenprijzen. Waar de gemiddelde huizenprijs in Amsterdam vorig jaar nog €441.700 was, is deze nu €436.500. Het was in Amsterdam na de aanhoudende stijgingen niet de vraag of de prijzen nog zouden dalen, maar wanneer. Terwijl de huizenprijzen in de rest van het land nog blijven stijgen (net als de WOZ-waardes), daalt het in Amsterdam al twee kwartalen op rij. Dit geldt overigens voor meer grote steden.

Ontwikkelingen Amsterdam

De vraag naar woningen in de populaire gebieden als Centrum, Oud-West en De Pijp is afgenomen. De prijzen stegen hier de afgelopen jaren tot maximale hoogte. Deze prijzen van woningen binnen de ring zijn ondertussen zo hoog dat kopers zich steeds vaker afvragen of ze wel bereid zijn zo’n hoog bedrag te betalen. De alternatieven liggen voor deze mensen in De Bijlmer, Osdorp, Geuzenveld, Slotermeer etc. Met als gevolg dat de huizenprijzen hier, net als binnen de ring, flink gaan stijgen. In Nieuw-West is de prijs per vierkante meter in een jaar met 6% gestegen en in Zuidoost al met 10%.

huizenprijzen in amsterdam dalen

Amsterdamse grachten

Tegenvallende nieuwbouw

De afkoeling van de huizenmarkt staat alweer onder druk, constateert Wijnen (voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam). De nieuwbouw in de stad valt tegen, terwijl de vraag naar nieuwe woningen groeit. “Amsterdam doet het goed bij bedrijven, die graag deze kant opkomen. Zij nemen werknemers mee, die hier ook willen wonen” (Parool, 2019).

Door de uitspraak van de Raad van State over de stikstof uitstoot wordt de bouw hard getroffen. Wegens de mogelijke uitstoot van stikstof liggen er nu 10 bouwprojecten in Amsterdam stil. In 8 van de 10 gevallen gaat het hier om nieuwbouwprojecten van woningen. Wanneer deze projecten weer opgestart worden is voor nu nog onduidelijk.

 

Recente blogs

08 september 2021

Bieden en Wonen wordt genoemd in Tweede Kamer als oplossing voor oneerlijk koopproces

Lees blog
15 maart 2020

Wijzigingen Corona virus

Lees blog
07 januari 2020

Een Tiny House in Nederland

Lees blog
30 december 2019

Voordelen van zonnepanelen voor woningeigenaren

Lees blog
19 december 2019

Ook voor inbrekers zijn de feestdagen aangebroken

Lees blog
17 december 2019

Stijgend aantal inwoners zorgt voor grotere woningnood

Lees blog
12 december 2019

Bedenktijd rond de feestdagen 2019/2020

Lees blog
10 december 2019

Wat is erfpacht?

Lees blog
Bekijk alle blogs