Daling huizenprijzen Amsterdam (update)

09 maart 2022 Daling huizenprijzen Amsterdam (update)

Na een korte periode van daling van de huizenprijzen in de zomer van 2019, is de prijs voor een woning hard gestegen. Hoe lang hebben we nog te maken met deze opwaartse trend en wat zijn de verwachtingen?

Ga direct naar

Oorzaken van de stijging
De toekomst
Gaan de huizenprijzen dalen?

 

Oorzaken van de stijging

Je hebt het vast ook gemerkt, er is dit moment is er veel vraag naar een koopwoning, maar weinig aanbod. Een starter op de woningmarkt kan nauwelijks nog aan een woning komen en het aantal huizen dat te koop staat daalt steeds verder. Dit drijft de prijs op Wat is de oorzaak van het tekort?

Er is in de afgelopen jaren te weinig gebouwd. Volgens de NOS is er een tekort van 279.000 woningen. Dat er bijgebouwd moet worden is dan ook duidelijk. Het bouwen blijkt alleen niet zo simpel te zijn als dat het lijkt. Amsterdam is nu al een van de dichtstbevolkte steden in Europa, dus veel plek is er niet. Daarnaast is er ook meer regelgeving vanwege stikstof en geluidsoverlast. De grondprijs loopt daardoor ook op, wat effect heeft uiteindelijke prijs van een woning.

Het voordeel van Bieden en Wonen

De zoektocht naar een woning in Amsterdam voelt nu voor veel mensen als een oneerlijke strijd. Je doet een bod op een woning, maar weet niet wat een ander biedt. Bij Bieden en Wonen doen we dat anders. Ons transparante biedplatform brengt het bieden op een woning online. Bij Bieden en Wonen hebben we het biedproces volledig gedigitaliseerd, waardoor iedereen een eerlijke kans krijgt zijn of haar bod uit te brengen.
 
Check of je woning geschikt is
 

De toekomst

Een huis in Amsterdam zal niet snel veel goedkoper worden. Er is dus simpelweg niet genoeg aanbod, maar ook de lage hypotheekrente zorgt ervoor dat prijzen blijven stijgen. De lage rente zorgt er namelijk voor dat mensen ook meer kunnen betalen. Het bouwen van huizen is een oplossing voor de lange termijn. Volgens NOS duurt het opleveren van een woning 10 jaar. De voorspelling is dat het tekort tot boven de 400.000 woningen gaat oplopen.

Gaan de huizenprijzen dalen?

Hoewel de prijzen niet snel zullen dalen is volgens de Rabobank het einde wel in zicht.

Daling huizenprijzen

Bron: CBS


Zij voorspellen dat we de piek hebben bereikt. Dat wil niet zeggen dat daling van de huizenprijzen snel zal volgen. Waarschijnlijk gaan ze minder hard stijgen. De Rabobank noemt de afgezwakte groei in de economie en stijgen van kapitaal rentes als gevolg.

Ben je benieuwd naar de waarde van jouw woning?

Bekijk in enkele stappen de geschatte waarde van jouw huis. Doe de gratis woningwaarde check. Dit duurt ongeveer 2 minuten.

Bereken woningwaarde

 

Veelgestelde vragen

 

Wat is de gemiddelde prijs van een woning in Amsterdam?

De gemiddelde prijs van een woning in Amsterdam is nu bijna 500.000 euro. Bekijk het huidige aanbod

Wat is de gemiddelde waarde van een woning in andere steden?

De gemiddelde huizenprijs in Nederland is nu 380.000 euro.

Waarom gaat dit artikel alleen over Amsterdam?

De trends die we in Amsterdam zien wat betreft huizenprijzen lopen vaak net iets voor op de rest van Nederland. Amsterdam is dus een goede graadmeter

Delen op social media

Recente blogs

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

08 november 2022
Verhuiskaartje

Verhuiskaartje

15 april 2022
Wat kan ik lenen?

Wat kan ik lenen?

01 april 2022
Bekijk alle blogs