Bouwkundige keuring

24 februari 2022 Bouwkundige keuring

Bouwkundige keuring, wat moet je weten?

Een bouwkundige keuring is een visuele keuring van een bestaande woning die onafhankelijk is. Door de keuring krijg je een beeld van de bouwkundige staat van de woning en inkijk in wat het gaat kosten om de woning in goede staat te krijgen.

Wanneer is een bouwkundige keuring aan te raden?

Er zijn verschillende reden om voor de koop een bouwkundige keuring te doen. Helaas zitten daar natuurlijk wel kosten aan verbonden. Wanneer heb je nou echt een keuring nodig? Een bouwkundige keuring kan u voor onaangename verrassingen behoeden. Zeker bij oude huizen is een onderzoek naar de bouwkundige staat aan te raden, hier komen vaak technische gebreken voor.

Bij het verkopen van uw woning

Je kunt de bouwkundige staat van de woning onafhankelijk laten vaststellen. Aan de informatieplicht heb je dan ruimschoots voldaan. Op deze manier is er achteraf geen gedoe en kun je met een gerust hart de woning achterlaten. De woning via Bieden en Wonen verkopen? Doe een gratis waardecheck.

Online woningwaarde berekenen

Benieuwd naar de huidige waarde van je woning? Doe de woningwaarde check. Dit duurt ongeveer 2 minuten.

Bereken woningwaarde

Bij de koop van een oude woning

In oudere huizen zijn vaker verborgen gebreken. Het is in dit geval altijd verstandig om een onderzoek naar de staat uit te voeren. Dit scheelt een hoop stress achteraf. De bouwkundige zal onder meer controleren op de kwaliteit van:

  • dakconstructie, dakbeschot en dakbedekking/dakpannen
  • kozijnen, ramen en deuren
  • schoorsteen
  • vloeren, metselwerk en voegwerk
  • keuken en sanitair
  • staat van elektra, boiler en verwarming
  • riolering, goten en afvoer
  • leidingwerk
  • garage en bijgebouwen

Maar ook bij een nieuwere woning

Ook bij nieuwere woningen kan een keuring verstandig zijn. Als je bij de bezichtiging al dingen ziet of als er veel zelf geklust is aan een woning, kan een bouwtechnische keuring uitkomst bieden. Je krijgt van de inspecteur ook een raming van de kosten om de woning weer in goede staat te krijgen.

Wat komt er kijken bij een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige gaat naar de woning kijken. Wat komt hier bij kijken? De bouwkundige keuring is een uitvoerige check naar de technische staat. Hier komt een hoop bij kijken. Je krijgt altijd na afloop een bouwkundig rapport

Bouwkundige Keuring Radiator

Het bouwkundig rapport

In het bouwkundig rapport komt per bouwkundig onderdeel details van de bevindingen. Daarnaast ontvang je tips over bijvoorbeeld het onderhoud of levensduur van gebruikte materialen. Er kunnen zich bijvoorbeeld loden leidingen in de woning bevinden. In het rapport staat wat de kosten zijn van het vervangen hier van. In de kostensamenvatting zie je directe kosten, termijnkosten en verbeter kosten. Zo weet je welke kosten direct noodzakelijk zijn om verdere schade te voorkomen, maar ook welke onderhoudskosten je binnen 1 tot 5 jaar waarschijnlijk hebt.

Veel gestelde vragen over de bouwkundige keuring:

1. Wat kost een keuring?

De kosten zijn vaak afhankelijk van de oppervlakte van de woning.

2. Moet ik bij de keuring aanwezig zijn

De koper hoeft niet aanwezig te zijn. De verkoper is vaak wel aanwezig om toegang tot het huis te verschaffen.

3. Wanneer is een bouwkundige keuring nodig?

Een bouwtechnische keuring geeft een gedetailleerd beeld van de eventuele problemen en gebreken van het huis. Met een bouwkundige keuring kun je vermijden dat je voor verrassingen staat.

Delen op social media

Recente blogs

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

08 november 2022
Verhuiskaartje

Verhuiskaartje

15 april 2022
Wat kan ik lenen?

Wat kan ik lenen?

01 april 2022
Bekijk alle blogs