Hoe werkt het online bieden?

Je staat op het punt om te gaan bieden op een woning, spannend! Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om te starten met bieden.
Hoe werkt het online bieden?

Het komt nog te vaak voor dat het voor jou als koper onduidelijk is wat er is geboden op een huis, of dat je niet eens de mogelijkheid krijgt een bod uit te brengen. Bij Bieden en Wonen hebben we het biedproces volledig gedigitaliseerd, waardoor iedereen een eerlijke kans krijgt zijn of haar bod uit te brengen. Alle biedingen worden vastgelegd – onder toezicht van een notaris – in een digitaal bied logboek dat achteraf op aanvraag gedeeld wordt door de makelaar met de verkoper en de bieders. Wij maken op ons biedplatform onderscheidt tussen open bieden (Open bid) en gesloten bieden (Sealed bid).

Ga direct naar

Account maken
Een bod plaatsen
Einde van de biedronde
Kosten koper
Zoekopdracht plaatsen ?
Financieringscheck
Veelgestelde vragen

Vooraf bezichtigen
Voordat je begint met bieden op een woning, dien je eerst de woning bezichtigd te hebben. Nog geen bezichtiging gepland? Ga naar de woningadvertentie op onze website en neem contact op met de makelaar.

  Account maken

Om een bod uit te kunnen brengen heb je een Bieden en Wonen account nodig. Klik hier om een account aan te maken. Om je identiteit als bieder te kunnen verifieren vragen we je tijdens het aanmelden om een kopie van je identificatiebewijs. Zorg ervoor dat je deze bij de hand hebt.

  Bod plaatsen

Elke woning heeft een vaste tijd waarop de biedrondes lopen. Meestal start een biedronde op dinsdag, en eindigt op vrijdag. Bij de betreffende advertentie van de woning zijn de exacte tijden van de rondes vermeld. Zodra je een bod wilt plaatsen ga je naar de betreffende woningadvertentie op onze website (Woningaanbod -> Zoek de woning).

Handmatig bod (open bieden)
Met een handmatig bod plaats je eenmalig een bod op de woning. Zodra je wordt overboden krijg je hiervan direct een automatisch bericht per e-mail. Wil je daarna nog een bod plaatsen? Dan dien je dit weer handmatig zelf opnieuw te doen. Tot het einde van de biedronde kun je zoveel biedingen uitbrengen als gewenst.

Proxy bod (open bieden)
Met een proxy bod geef je eenmalig je maximumbod (biedplafond) aan. Het syteem gaat daarna automatisch biedingen namens jou plaatsen, verhoogt met de minimale biedstap. Zodra er iemand over jouw bod heengaat, plaatst het systeem automatisch een nieuw bod. Dit gebeurd elke keer nadat je wordt overboden, totdat je maximumbod is bereikt. Ben je tot je maximumbod gekomen? Dan heb je altijd nog de mogelijk opnieuw een proxy- of handmatig bod te plaatsen. Net zolang tot de biedronde eindigt.

Gesloten bieden
Heeft een verkoper gekozen voor gesloten bieden? In dat geval zie je de biedingen van andere geïnteresseerden niet op de website. Tot het einde van de biedronde heb je de mogelijkheid om één (of meerdere) biedingen te plaatsen. Je hoogstgeplaatste bieding is hierbij leidend.

Je bod controleren

Nadat je je biedbedrag hebt ingevoerd en op ‘Plaats bod’ hebt geklikt verschijnt dit controlescherm. Als je hier ‘Bevestig’ klikt ga je akkoord en wordt je bieding geplaatst.

Bij alle biedmethodes ontvang je direct per e-mail een notificatie ter bevestiging van jouw bod. In het geval van een ‘open bid’ verkoop (een strategie waarbij alle biedingen openbaar worden geplaatst) ontvang je telkens een e-mail notificatie als je wordt overboden door iemand anders.

  Einde van de biedronde (open bieden)

Tijdens het laatste uur van de veiling neemt de veilingmeester – bij de meeste objecten – contact op met de biedende partijen. Na afloop van de biedronde heeft de verkoper 3 werkdagen de tijd om het beste bod te kiezen. Dit wordt ook wel het ‘recht van gunning’ genoemd. Let op: het beste bod betekent niet altijd het hoogste bod, maar kan ook een combinatie zijn van het bod en de daarbij opgegeven voorbehouden (bijv. financiering).

De laatste 5 minuten
Als er op een kavel binnen de laatste 5 minuten voor afloop van de biedronde wordt geboden, zal de sluitingstijd van het kavel met 5 minuten worden uitgesteld. Dit geeft de andere bieders ook weer de mogelijkheid om een bieding te plaatsen. De nieuwe sluitingstijd wordt direct getoond.

Het winnende bod
Is jouw bod het winnende bod? Gefeliciteerd! De Bieden en Wonen makelaar neemt automatisch contact met jou op. Daarna wordt direct de voorlopige koopovereenkomst opgesteld en zorgt de makelaar samen met de notaris voor de algehele afhandeling en de eigendomsoverdracht van de woning. Heb je niets van de makelaar gehoord 3 dagen na afloop van de biedronde? Dan kun je ervan uitgaan dat je bod niet is gekozen door de verkoper.

  Kosten koper

Naast de afgesproken koopsom zijn er nog verschillende bijkomende kosten die voor rekening van de koper zijn. Al deze kosten samen worden ‘kosten koper’ (k.k.) genoemd. Je kunt ervan uitgaan dat de totale kosten ongeveer 6% van de koopsom bedragen. Onderdeel van deze kosten zijn o.a. eventuele overdrachtsbelasting, notariskosten en kadastrale rechten. Bekijk hier met welke kosten je nog meer te maken kunt krijgen bij de aankoop van een huis.

  Zoekopdracht plaatsen ?

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden van nieuw aanbod in jouw regio? Plaats je opdracht dan in onze zoekersdatabase. Als woningzoeker wordt je als eerste op de hoogte gebracht van nieuwe woningen, vaak nog voordat de woning op funda staat.
Zoekopdracht plaatsen

  Financieringscheck

Wij adviseren elke bieder om een hypotheek berekening te laten uitvoeren. Heb je nog geen hypotheekadviseur? We brengen je graag in contact met een van onze partners.

Ja, ik wil een vrijblijvend hypotheekgesprek

“Het online bieden is een echte verademing. Prettig geholpen en professioneel begeleid met de aankoop van onze woning.”

 

Rob en Inge uit Utrecht kochten hun woning via Bieden en Wonen

Bekijk hier alle funda klantverhalen

  Veelgestelde vragen

Wat gebeurd er als mijn proxybod net zo hoog is als het hoogste bod van een andere bieder?
Scenario: Je maximumbod is gelijk aan het hoogste bod van een andere bieder. Jij (bieder A) hebt als maximumbod 300.000 euro ingesteld. Je bent aan het bieden op een woning en een andere bieder (bieder B) plaatst een bod van 298.000. Het systeem zal daarna namens jou een bod van 299.000 uitbrengen. Vervolgens biedt de andere bieder (bieder B) 300.000, het bedrag dat gelijk is aan jou ingegeven maximum proxy bod. In dat geval zal het systeem automatisch jouw laatste bod vervangen met je maximumbod (300.000 euro). Op de website zullen in dit geval 2 identieke biedingen als hoogste bod getoond worden. Het is dan aan de verkoper om een van de twee biedingen te kiezen. Ook in dit geval behoudt de verkoper het recht van gunnen.

Er worden twee identieke hoogste biedingen getoond in een biedronde, hoe kan dit?
Als jouw hoogste handmatige bod gelijk is aan het hoogste proxy bod van een andere bieder, en jij hebt als eerste het maximumbod geboden, wordt ook het bod van de proxy bieder getoond. Deze is ook zichtbaar voor de verkoper. Heb jij geboden met met een proxy bieding? In dat geval ben je overboden door iemand met een handmatig bod dat gelijk was aan jouw hoogste bod. In dit geval worden ook beide biedingen getoond.

Waar kan ik de minimale biedstappen vinden?
Op de pagina van elke woning vind je onder de omschrijving een kopje Downloads. Hier kun je de biedstappen downloaden die van toepassing zijn op jouw woning.